fbpx

Ce sunt solutiile pentru tratarea apei din piscina si la ce ne folosesc?

Cortec solutions - solutii pentru tratarea apei din piscina

Dupa cum probabil stii deja, apa din piscina trebuie tratata pentru a ne proteja sanatatea si pentru a avea o experienta placuta. De aceea este important să știm ce sunt soluțiile pentru tratarea apei din piscina si cu ce ne ajuta mai exact. 

Care sunt solutiile cele mai importante pentru tratarea apei din piscina?

Cel mai important parametru care trebuie urmarit la piscina este pH-ul. Acesta trebuie sa se situeze in intervalul 7-7.6 pentru o functionare ideala.

De ce este important pH-ul pentru apa din piscina?

Indiferent de tipul de piscina, PH-ul in piscina indeplineste mai multe roluri iar pierderea lui de sub control poate avea diverse consecinte. Un pH ridicat, peste valoarea de 7.6, va crea in piscina ta un mediu propice pentru formarea si dezvoltarea algelor. Deasemenea, un pH ridicat reduce eficacitatea celorlalte solutii de tratare a apei, in special al dezinfectantului folosit. Acest lucru poate duce la transmiterea virusurilor, a bacteriilor si a altor organisme nocive prin apa. In cazul in care piscina este verde si plina cu alge, primul pas este mereu reducerea pH-ului in valorile recomandate.

Nu este bine ca pH-ul sa fie nici foarte scazut, sub nivelul 7. In acest caz apa este putin acida si va irita zonele sensibile ale utilizatorilor, cum ar fi ochii si mucoasa nazala. Din nou, in cazuri dificile in care piscina este plina de alge, nivelul pH-ului se poate reduce la valori mult mai mici, pentru a facilita limpezirea piscinei, dar este foarte important ca acesta sa fie crescut la loc inainte de imbaiere.

Ce este clorul si de ce este el important in piscina?

Clorul, sub diferitele sale forme, este cel mai eficient si puternic dezinfectant folosit in toate domeniile. Din acest motiv este dezinfectantul cel mai des intalnit si in cazul piscinelor.

Clorul indeplineste rolul de bactericid, virucid si fungicid, altfel spus el omoara toate microorganismele nocive care se pot raspandi prin apa. Clorul poate fi gasit sub diferite forme: lichid, granule, pastile sau sub forma de sare, daca piscina este dotata cu sistem de electroliza. 

Eficacitatea clorului este datorata clorului rezidual liber care ramane in piscina pentru mult timp, astfel dezinfectia este una continua atata timp cat acest clor rezidual este in apa piscinei. Valoarea minima recomandata a acestui clor rezidual este de 0.5 mg/L de apa si se poate verifica usor folosind un tester de apa.

Pot fi folositi deasemenea si alti dezinfectanti in locul clorului, cum ar fi solutiile pe baza de brom sau oxigen activ. acestea se preteaza mai bine la piscinele pentru copii sau cand apa are temperatura mai mare de 34oC, cum intalnim frecvent in jacuzzi-uri si spa-uri.

Solutii complementare pentru sporirea calitatii apei din piscina.

Solutia antialge

O solutie foarte des intalnita si foarte importanta pentru prevenirea algelor din piscine este solutia antialge. aceasta se recomanda a se doza saptamanal si dupa fiecare ploaie abundenta. Rolul principal al solutiilor antialge este de preventie, in cazul in care algele sunt raspandite in piscina. acesta va fi util dar nu suficient, fiind necesar un tratament special mai complex.

Floculantul

Floculantul are rolul de a coagula si conglomera particulele foarte fine din piscina, care sunt prea mici pentru a fi oprite de catre filtru. Floculantul poate fi folosit in doua moduri: dozat constant in cantitati mici, de preferat cu o pompa dozatoare automata, acesta sporeste limpezirea piscinei.

In cazul in care piscina este foarte tulbure, floculantul se adauga intr-o cantitate mai mare, dupa care se opreste sistemul de recirculare al piscinei. Mizeria se va conglomera in particule mai mari si grele, care se vor depune pe fundul piscinei, urmand ca la final aceasta mizerie sa fie aspirata.

Alte solutii importante pentru tratarea apei din piscina.

alte solutii esentiale, in cazul piscinelor cu o duritate sporita, sunt detartranti si solutiile anticalcar.

acestea au rolul de a preveni si indeparta depunerile pe peretii piscinei.

Pentru piscinele exterioare ce se pregatesc pentru iernare la finalul de sezon, este foarte important sa adaugati solutia de iernare. Soluția de iernare va pastra apa limpede pe parcursul sezonului rece. Acest lucru va permite reutilizarea apei la inceputul de sezon sau dupa caz va usura curatarea piscinei.