fbpx

Cum functioneaza clorul ?

cum functioneaza clorul

Clorul este produsul chimic cel mai des folosit si cel mai eficient pana in prezent pentru a menține bazinele de înot și jacuzzi-urile fără bacterii care pot fi periculoase pentru oameni.

Clorul ucide bacteriile printr-o reacție chimică destul de simplă.

Soluția de clor pe care o turnați în apă se descompune în multe substanțe chimice diferite. Printre acestea sunt acidul hipocloros (HOCl) și ionul hipoclorit (OCl-). Ambele omoară microorganismele și bacteriile prin atacarea lipidelor din pereții celulelor și distrugerea enzimelor și structurilor din interiorul celulei, făcându-le oxidate și inofensive. Diferența dintre HOCl și OCl- este viteza cu care se oxidează. Acidul hipocloros este capabil să oxideze organismele în câteva secunde. Ionul hipoclorit le va oxida in până la 30 de minute.

Nivelurile de HOCl și OCl- variază în funcție de nivelul pH-ului piscinei.

Dacă pH-ul este prea mare, nu există suficient HOCl și curățarea piscinei poate dura mult mai mult decât în mod normal. În mod ideal, nivelul de pH din piscină ar trebui să fie între 7 și 7.6; 7.4 este ideal – acesta este pH-ul lacrimilor umane. Odată ce HOCl și OCl- au terminat curățarea piscinei, fie se combină cu o altă substanță chimică, cum ar fi amoniacul, fie sunt descompuse în atomi unici. Ambele procese fac clorul inofensiv. Lumina soarelui accelerează aceste procese. Trebuie să continuați să adăugați clor în piscină pe măsură ce se descompun.

Pentru a fi siguri ca orice bacterie sau virus care poate ajunge sau dezvolta in piscina voastra este distrusa eficient si rapid va recomandam sa pastrati nivelul clorului din piscina intre 0.5 si 1.5.

Exemplu de eficienta a clorului pentru inactivarea bacterilor/virusilor: pentru clor liber 1.0 pH 7.5 si temperatura apei de 25 grade avem urmatorii timpi:

E.coli O157:H7 – BACTERIE – mai putin de 1 min

Hepatita A – Virus – aprox. 16 min

Giardia – Parazit – aprox. 45 min

Vezi categoria noastra de produse cu clor.